Bemutatkozás

Az alábbi falu bemutatására írt sorokat, meghívónak is szánom.

A kedves olvasó látogasson el Csíkszentmiklósra, ebbe az 1100 lelket számláló hamisíthatatlan székely faluba.
Miért érdemes a faluba ellátogatni? Mit fog találni az idelátogató? A kérdés magától értetődő, ahogyan a válasz is az. Vagyis azt, amit a tőlünk nyugatra eső országokban már nem találni. Közvetlen, vendégszerető embereket, közösséget a szó igazi értelmében. Azokat az ősöknek a leszármazottjait, akik több száz éve megalapították ezt a települést, templomot építettek, védték a gyimesi szorost, harcoltak a székely szabadságjogukért. Iskolát alapítottak, őrizték nyelvüket, szokásaikat.

Körítésként pedig elragadó természettel, élhető hagyományokat, lépten – nyomon történelmi helyszíneket, legendákat, összetéveszthetetlen székely humort ajánlunk. A vendég egy olyan életformába nyer betekintést, mely a modernizáció térhódítása ellenére is évszázadokon keresztül működik, fenntartja és megerősíti ezt a közösséget. Itt nálunk jól megfér egymás mellett a hazajáró csorda kolomp hangja, a szénásszekér látványa és a traktor keltette zaj. A „segíts magadon és az Isten is megsegít” mondás a ma élő generációk számára is örökérvényű, megszívlelendő dolog. Mint, ahogyan a 90-es éveiben járó Pál Antal bácsi mondta „Hát nem volt gyöngy az élet.”

Ahhoz, hogy mindezt megtapasztald, szíveddel megérezd kedves olvasó, ki kell szállnod az autóbuszból, személygépkocsiból. Az autó ablaka mögül csak az elsuhanó fákat, házakat látod. Meg kell kóstolnod a krumplipaprikást (pityókatokányt), a szilvapálinkát. El kell látogatnod a tájházba, a templomba, melyről Köpeczi Sebestyén így ír: „Egyike a legszebb és leghatalmasabb XIV. századi gótikus csíki templomnak.” Itt a csíkszentmiklósi templomban fedezték fel az 1501-ből származó rovásírásos nyelvemlékünket. Meg kell ismerned a falut mely ma is őrzi az ősi tízes rendszer szerkezetét. De méltón vagyunk büszkék Kósa Juditra, akinek hőstettét már legenda övezi.

De, hogy az élményed teljes legyen kedves olvasó, túra cipőt, bakancsot kell húznod. A közeli csíki havasok, a Hargita hegység felejthetetlen élményben részesítik a túrázókat. Az útközben megejtett szalonnasütésről, a kötelező csúcspálinkáról nem is beszélve. A medvétől pedig nem kell megijedned. Igaz, hogy a „medve nem játék”, de nem szereti az embert.

Lakatos  István