Biztonságos Online, hogyan óvd a gyermekedet?

Balázs Brigittával, a Juventutti Alapítvány munkatársával beszélgettünk a Szülők Iskolája című program keretén belül a Biztonságos online, hogyan óvd a gyermeked? Nagyon tartalmas és hasznos beszélgetést tudhatunk magunk mögött és be kell vallanom, hogy olyan dolgokba avatott bele meghívottunk melyekről nem is hallottam. Néhány gondolatot szeretnék az olvasókkal is megosztani.

Gondolkodtak már azon, hogy hányan adnánk a gyerekünk kezébe egy fejszét? Persze nem egy kisgyerekre gondolok, hanem egy olyan gyerekre akit, ha megtanítunk arra, hogy biztonságosan használja akkor nem jelent veszélyt a fejsze használata sem saját életére sem pedig mások életére? Ez egy olyan hasonlat volt, amin én is elgondolkodtam, hiszen, lehet, hogy nem adunk gyerekünk kezébe fejszét, de nagyon sokan kezébe adjuk gyerekünknek az okos telefonunk, a tabletünket, és nem is merül fel bennünk az, hogy ez ugyanolyan vagy talán veszélyesebb is lehet, mint egy fejsze, ha nem tanítjuk meg arra, hogy biztonságosan használja.

Sokunk gyerekének van már facebook profilja. Tudtuk azt, hogy egy ilyen profilja csak 13 év feletti gyereknek lehet? Nem ítélkezek, csak gondolkodok. A facebook böngészése sem veszélyes abban az esetben, ha a szülő tudja, hogy milyen veszélyeknek van kitéve a gyereke, illetve megtanítja a gyereket arra, hogy biztonságos körülmények között használja a közösségi oldalt. Mondok, egy példát: egy 13 év alatti gyerek szeretne facebook profilt, de mivel a korhatár nem engedi meg neki, hogy ilyen oldalt használjon, legalább ne essünk abba a hibába, hogy 30-40-50 éves kort adunk neki a közösségi médián. Tegyük a minimális korhatárt azért, mert így legalább nincs kitéve annak a veszélynek, hogy 30-40-50 éves férfinak/nőnek (s valljuk be őszintén, hogy sokuknak szexuális töltetük van) megfelelő reklámokkal bombázzák.

Hallottak e az online kortárs bántalmazásról? Bevallom őszintén én is most hallott először, ez pedig egy olyan téma mely minden gyereket nevelő szülőnek kötelessége lenne tudni. Az online kortárs bántalmazáson kívül van, még 7 bántalmazási forma, melynek gyerekeink ki vannak téve: zaklatás, trükközés, befeketítés, kommentháború, kiközösítés, személyiséglopás, kibeszélés. S bár sokszor bennem is felmerül, hogy az én gyermekemmel ilyen nem történhet meg, de teszek e valamit azért, hogy ezt megelőzzem?

Remek tippeket kaptunk Brigittától arra is, hogy mit tehetünk azért, hogy a gyerekünk biztonságos körülmények között használja a világhálót, s ezek közül felsorolnék néhányat: kommunikáljunk a gyerekkel, ne nyomozzunk, ne kémkedjünk, tájékozódjunk.

Tökéletes alkalom volt ez a találkozás arra is, hogy halljunk a Nyitott ajtó elvről, Családi szerződésről az ESC-izmusról (ami elég nagy probléma, mert a fiatalok a valóvilágban is gyakorlatba ültetik).

Ha szülő vagy nem hagyod ki ezt a videó-t. Pedig a játszótérnél van veszélyesebb környezet.  https://www.youtube.com/watch?v=z7KW6pzZiKc  

Brigitta előadásának lesz folytatása, hiszen az én gyerekemet csak úgy tudom arra rávenni, hogy biztonságosan internetezzen, ha példát mutatok neki és én is megfelelőképpen használom a világhálót. Következő előadásunk témája Október 10én, 19 órától lesz (CsIE terem, kultúrotthon emelete, Csíkszentmiklós): Technika, Netikett, Profi profil s bár számomra is ismeretlenek ezek a kifejezések, hiszem azt, hogy egy élmény lesz az előadónkkal ezeket az ismereteket elsajátítani. Ez a program a Hargita Megyei Tanács támogatásával jött létre.

 

Biztonságos Online, hogyan óvd a gyermekedet?
Kulcsszavak: