Szülők Iskolája – Mi leszek ha nagy leszek?

Mi leszek, ha nagy leszek kérdéskőrrel folytattuk két alkalommal is a szülőknek és fiataloknak szóló programajánlatot, eleget téve ez által a felvázolt igényeiknek. Fiatal, sikeres, vállalkozókat láttunk vendégül, akik arról beszéltek, hogy milyen kerülő utakon, hány sikertelen próbálkozás után álltak talpra, és kezdték újra, új tapasztalatokkal a hátuk mögött.

A beszélgetések, műhelymunkák 3 kérdéskör köré csoportosultak: 1. Példakép: van e példaképünk, mi az, hogy példakép, ki a példaképünk? 2. Migráció: miért vándorolnak el a fiatalok, mit várnak a külföldi munkától? 3. Képességeink, értékeink kiaknázása és azok értékesítése. Nagyon hasznos és tartalmas beszélgetéseket tudunk magunk mögött, amelyek azt bizonyítják, hogy rengeteg kiaknázatlan készség és képesség van a fiataljainkban és ahhoz, hogy ezeket kamatoztatni tudják, szükség van arra, hogy valaki felkarolja, jó irányba terelje. Nagyon sok olyan gyakorlati tudásra tettünk szert, az előadóinknak köszönhetően melyeket nem tudtunk volna meg akkor sem, ha 10 olyan könyvet olvasunk el melyek a sikeres vállalkozásokról szólnak. Sebesség ez volt az egyik téma, ami előjött hiszen, mi székelyek lassúk vagyunk, jól elvagyunk  a csíki medencénkben és nem gondolunk arra, hogy korábban kell, felkeni, gyorsabbak, hatékonyabbak kell legyünk, nyitott szemmel kell járni a világban. Jó volt hallani azt, ahogyan biztatják a fiatalokat, hogy merjenek tanulni, menjenek ki, nézzenek szét s hozzák haza a tudást, nem kell felfedezni a spanyolviaszt, de lehet, hogy itt még nem ismerik.

Szintén fontos szemszög volt a képzettség, a tanulás, amely segít bennünket a célok elérésében. A foglalkozások végkicsengése: jó itthon dolgozni és az itthoni munkából tisztességesen megélni s itthon is lehet, ha kellőképpen akarod és áldozatokat hozol érte. ez úton is köszönjük a Hargita Megyei Tanács támogatását, melynek közbenjárásával jött létre ez a foglalkozás.

 

Szülők Iskolája – Mi leszek ha nagy leszek?